Förra veckan fyllde ena dottern år och då önskas det alltid macrons till födelsedagsfikat, det och pannkakstårta är favoriterna om man frågar Filippa. :) De är ju lite trixiga att göra men goda är de ju så det kan det vara värt. 
 
 
Tänkte tipsa er om receptet som jag använde mig utav. 
 
Ingredienser: 
(Ca 25-30 st) 
4 äggulor 
1/2 dl strösocker 
4 dl mandelmjöl 
4 dl florsocker
Några droppar röd karamellfärg 
 
Smörkräm: 
150 g rumsvarmt smör 
1 1/2 tsk vaniljocker 
1 1/2 dl florsocker 
1 äggula 
3 msk hallonsylt 
Några droppar röd karamellfärg 
 
Gör så här: 
Vispa äggvitorna i en bunke (gärna rostfri för bästa resultat) tills den blir en fast maräng och vänd därefter ner strösockret och vispa försiktigt så det blandas. Tillsätt mandelmjölet och sikta ner florsockret och blanda ihop ( rör inte för mycket för då blir smeten överarbetad). Tillsätt röd karamellfärg till önskad nyans. 
Spritsa ut smeten på en plåt med bakplåtspappet. Spritsa ut så det blir runda klickar som är ca 2 cm i diameter. Låt dem sedan vila i minst 30 minuter så att det bildas som en hård skorpa vilket förhindrar att de spricker vid gräddningen.
Efter de vilat så sätt då in dem i nedre delen av ugnen i 12-15 minuter. Lossa direkt kakorna från bakplåtspappret (annars finns det risk för att de fastnar) och låt dem svalna. 
Gör under tiden smörkrämen genom att blanda rumsvarmt smör, siktat florsocker och vaniljsocker. Tillsätt därefter äggulan, hallonsylten och karamellfärgen (ett par droppar till önskad färg).
Spritas eller fördela smörkrämen med hjälp av en sked på hälften av mandelkakorna och lägg de resterande kakorna ovanpå smörkrämen som ett lock, klart! 
Kakorna förvaras i kylen och de går även att frysa in om de inte ska serveras de närmaste dagarn. Perfekt att ha i frysen och ta fram en stund innan de ska serveras, svårslagen fikakaka. 😊👌