Gjorde en sån god paj för ett tag sedan, mums! En hallon & marängpaj, supergott! Fyllde ett gott pajskal med en halloncurd och spritsade på marängen som sedan snabbt gräddades i ugnen för lite färg. Här kommer receptet! 😋
 
 
Pajdeg: 
300 g kallt smör 
8 dl vetemjöl 
1 dl florsocker 
2 ägg 
1 msk vatten 
 
Halloncurd: 
500 g frysta hallon 
4 dl socker 
100 g smör 
4 ägg
ev 1 msk maizena
 
Maräng:
4 äggvitor 
2 dl strösocker 
2 tsk citronsaft 
 
Gör så här: 
Börja med degen genom att tärna smöret. Tillsätt mjöl och florsocker och nyp ihop allt med fingertopparna. Tillsätt sedan äggen och vatten och arbeta ihop degen. Låt degen vila i kylen i minst 30 minuter. 
 
Halloncurd 
Tina hallonen och lägg dem i en kastrull, mosa dem och låt dem koka upp. 
Blanda ägg och socker i en bunke och vispa slät över ett vattenbad (kastrull med hett vatten) tills blandningen tjocknat, var försiktig så den inte skär sig, tillsätt därefter smör och hallonen. Rör tills curden har tjocknat. Blir curden lös så tillsätt lite maizena annars blir pajen rinnig. Låt curden svalna lite. 
 
Maräng och gräddning 
Sätt på ugnen på 175 grader. Kavla ut pajdegen och tryck ut den i en pajform (gärna med löstagbar kant). Nagga med en gaffel och förgrädda i 10 minuter. 
Fyll pajskalet med halloncurden. 
Höj ungstemperaturen till 250 grader. 
Börja sedan med marängen genom att vispa äggvitorna i en rostfri bunke till ett hårt skum, vänd ner strösockret och citronsaften och vispa ytterligare en stund. Spritsa eller bred över marängen över pajen och grädda mitt i ugnen, ca 5 minuter, tills marängen fått fin färg. 
 
Önskar er en fin kväll!