Pepparkakans dag idag och min namnsdag, kanske ska fira med dessa pepparkakspraliner som vi fick lära oss att göra på bak- och chokladfestivalen tidigare i höstas. Receptet kommer från Gustaf Mabrouk. Vi använde oss utav färdiga pralinskal som tex finns att beställa här men man kan självklart göra egna. 
Recept för ca 30 st praliner
Ingredienser för pepparkaka-ganache:
110 g grädde
20 g ljus sirap
1 tsk brunt farinsocker
1 krm malen kanel
1 nypa malen ingefära
1 nypa malen nejlika
200 g mjölk choklad 34%
15 g smör
 
Ingredienser för pepparkakakryddat socker:
20 g socker
1 krm malen kanel
1 nypa malen ingefära
1 nypa malen nejlika
 
Mjölkchoklad att rulla pralinerna i.
 
Gör så här: 
  • Koka upp grädde, ljus sirap, brunt farinsocker och kryddorna.
  • Slå blandningen över chokladen och smöret, låt stå i 2 min.
  • Rör smeten slät med en slickepott.
  • Mixa ganachen fyllig med en stav mixer.
  • Låt ganachen svalna till 30 grader.
  • Fyll chokladskalen med den avsvalnade ganachen, enklast är att använda en spritspåse och klippa så det blir ett litet hål. 
  • Locka skalen med smält mjölkchoklad och låt stelna.
  • Blanda alla ingredienserna till det pepparkakskryddade sockret så det blir ett jämnt pulver.
  • Rulla pralinerna i smält mjölkchoklad och sedan i det dekorativa sockret.
  • Låt stelna och förvara i kylen. 
Ni bara måste testa dessa, de är så goda!