Fredag, äntligen! Allt går på halvfart här hemma, är inte helt återställd efter min hjärnskakning så jobbat ett par timmar för att sedan åka hem för att sova och sedan försöka göra sådant som inte kräver så mycket tankekraft, inte helt lätt... 
 
Tipsar om en perfekt helgkaka till kaffet eller som efterrätt, en enkel kladdkaka men som känns lite extra med den spritsade chokladgrädden. 
 
Ingredienser :
 
Kakan
100 g smält margarin/smör
2 ägg 
3 dl socker
1 tsk vaniljsocker 
4 msk kakao 
1 1/2 dl vetemjöl 
1 nypa salt  
200 g polly (1 påse) 
 
Chokladgrädden
1 1/2 dl vispgrädde
90 g choklad av önskad kvalite och styrka
 
Gör så här:
 
Börja med att göra chokladgrädden då den behöver stå till sig i kylen ett par timmar, gärna över natten. Koka upp grädden, ta av från plattan och dela chokladen i mindre bitar och lägg ner i grädden. Vispa tills chokladen lösts upp helt och låt den stå i kylen.
 
Kakan görs genom att man börjar med att sätta på ugnen på 175 grader.  Smörj och bröa en rund form (ca 22 cm).  
Smält smöret och låt det svalna. Rör ihop ägg och socker. 
Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner dem i äggsmeten. Tillsätt därefter det smälta smöret.   
Häll smeten i formen och tryck ner polly i smeten  och grädda i ca 25 minuter.   
Låt kakan svalna och låt stå svalt. Vispa sedan chokladgrädden fluffig och spritsa runt kladdkakan.
 
Hoppas ni gillar den!