Detta är resultatet när 6 baktokiga receptkreatörer bestämmer sig för att anta en BAKUTMANING! Bakutmaningen går ut på att alla tolkar ett utvalt recept på sitt sätt. Här har ni min variant.
Bakutmanare:
Jag - annasmatochbak
Jenny - jennysrumochspis
Malin - fredagskakan
Maria - cakebymary
Simona - simonamuntean_
Yvonne - bakalite.se
Denna gången kommer receptet från @simonamuntean_ bakbok ”Simonas Söta” och bakverket är hennes Charlotte Royale-tårta med blåbär. Min variant är gjord med hallon och vit choklad.

Här på bloggen har jag länkat till respektive recept.

(PS. Just nu har Simona specialerbjudande på sin bakbok, besök @simonamuntean_ för mer info. Den perfekta julklappen till den bakintresserade! 🎁 Ni klickar enkelt hem boken här.)
___________________________
Ingredienser:
Till rulltårtan:
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 dl kall mjölk
 
Ca 3 dl hallonsylt
50 g vit choklad
 
Till blåbärsmousse:
6 gelatinblad eller 3 tsk gelatinpulver
250 g frysta blåbär
100 g vit choklad
4 dl vispgrädde
 
Gör såhär:
  • Sätt ugnen på 225 grader över- och undervärme. Fodra en ugnsplåt med bakplåtspapper. Ställ åt sidan.
  • Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Sikta vetemjöl blandat med bakpulver och vänder ner i iäggsmeten. Tillsätt mjölken och rör jämnt. 
  • Bred smeten jämnt på bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 5 minuter.
  • Strö lite strösocker jämnt över kakan. Stjälp upp den på ett nytt bakplåtspapper. Pensla lite kallt vatten på pappret som kakan gräddats på och dra försiktigt bort det.
  • Bred sylten i ett jämnt lager över den varma kakan. Riv över vit choklad. Rulla ihop från långsida med hjälp av pappret. Låt rulltårtan svalna i pappret med skarven ner. 
  • Klä en rund skål med höga kanter med plastfolie. Skär rulltårtan i ca 1 cm tjocka skivor och täck botten och väggarna på skålen med dessa. Tryck ihop bitarna så att mellanrummen inte blir så stora, då rinner fyllningen ut.
  • Lägg gelatinbladen i kallt vatten och låt stå i 10 minuter. Koka upp blåbären i en kastrull på spisen och låt småputtra tills de blir mjuka och mosiga. Sila bort allt skal.
  • Krama ur vattnet ur gelatinbladen. Blanda vit choklad och gelatin i den heta blåbärspurén och rör om tills båda har smält och du har en len blåbärspuré. Sila purén så slipper du eventuella gelatinklumpar. Låt purén svalna.
  • Vispa grädden till den bildar väldigt mjuka toppar. Vänd ner grädden i blåbärspurén med hjälp av en slickepott.
  • Fyll skålen med mousse och jämna till ytan. Plasta in skålen ordentligt och ställ den i kylskåpet i ett par timmar så att moussen stelnar. Stjälp upp tårtan på ett serveringsfat. Var försikig så den inte går sönder.
Önskar er en fortsatt fin onsdagskväll!