Låt oss prata bröd! Vad gillar ni mest, ljust, mörkt, med frön, med frukt, limpa, frallor?
Jag har aldrigt riktigt gillat att baka bröd, tar så lång tid och har haft svårt att få till det där perfekta brödet fram tills nu... Har nördat in lite på det här med bröd nu känner jag och då speciellt kalljästa/nattjästa frallor. Här kommer ett recept som jäser över natten och ger saftiga frallor, lite småsega med luftbubblor, lite likt ciabattabröd.
Ingredienser: 
(12 st)
1/2 paket jäst (25 g) eller ett 1/2 paket torrjäst
5 dl fingervarmt vatten 
1 msk olivolja
2 tsk salt 
11 dl vetemjöl
 
Gör så här: 
Smula ner jästen i en bakbunke (använder ni torrjäst så blanda med lite utav mjölet) och tillsätt långsamt vattnet under omrörning så jästen löser sig. 
 
Tillsätt sedan olja, salt och blanda sist i vetemjölet, spara ca 1 dl till utbakningen. 
 
Plasta in bunken och låt stå i kylen över natten, ca 10-12 timmar. 
 
Sätt på ugnen på 250 grader.
 
Lägg degen på en mjölad bänk och forma så den blir som en reklangel, dela den på hälften på längden och dela varje halva i vardera 6 delar, så det blir totalt 12 delar. Lägg delarna på en plåt med bakplåtspapper. Delarna behöver inte knådas utan forma bara till dem lite, pensla med vatten och strö över lite sesamfrön eller vallmofrön.
 
Ställ plåten mitt i ugnen och grädda i ca 15 minuter, så de har en fin färg och låter ihåliga när man knackar på dem i botten, ett smart tips på när bröd är klart. 
 
Hoppas ni gillar dem!